دیابت و سالمندان- بخش دوم
از آنجایی که بیماری دیابت خصوصا در سالمندان بسیار اهمیت دارد به بررسی بیشتر این بیماری می پردازیم. در مقاله قبلی مختصری درباره بیماری دیابت و علائم تشخیص آن توضیح داده شد. و حالا در این مقاله می توانید درباره انواع دیابت، راه های کنترل و مدیریت آن و...بیشتر بدانید.
دیابت و انواع آن
دو نوع اصلی دیابت وجود دارد.
در دیابت نوع 1، بدن انسولین نمی سازد. اگرچه بزرگسالان مسن می توانند به این نوع دیابت مبتلا شوند، اما اغلب در کودکان و جوانان شروع می شود، که پس از آن مادام العمر دیابت دارند.
در دیابت نوع 2، بدن انسولین را به خوبی تولید یا استفاده نمی کند. این شایع ترین نوع دیابت است. این بیماری اغلب در میانسالان و افراد مسن رخ می دهد، اما می تواند کودکان را نیز درگیر کند. اگر اضافه وزن، کم تحرکی یا سابقه خانوادگی دیابت وجود داشته باشد، شانس ابتلا به دیابت نوع 2 بیشتر است. زنانی که در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا می شوند (نوعی دیابت که در دوران بارداری ایجاد می شود) نیز شانس بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 در مراحل بعدی زندگی دارند.
پیش دیابت چیست؟
پیش دیابت یعنی سطح گلوکز بالاتر از حد طبیعی است اما به اندازه ای بالا نیست که بتوان آن را دیابت نامید. افراد مبتلا به پیش دیابت شانس بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 و حمله قلبی یا سکته دارند.
اگر سالمند هستید و به دیابت مبتلا شدید بهتر است برای مدیریت و کنترل بیماری اقداماتی را انجام دهید. در اینجا چند راه برای سالم ماندن با دیابت آورده شده است:
- فشار خون خود را اغلب چک کنید.
- کلسترول خود را مدیریت کنید. حداقل سالی یک بار آزمایش خون بدهید تا سطح کلسترول و تری گلیسیرید خود را بررسی کنید. سطوح بالا ممکن است خطر ابتلا به مشکلات قلبی را افزایش دهد.
- سیگار نکشید. سیگار خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات سلامتی از جمله حمله قلبی و سکته را افزایش می دهد.
- سالیانه معاینه چشم داشته باشید. پیدا کردن و درمان زودهنگام مشکلات چشمی می تواند چشمان شما را سالم نگه دارد.
- کلیه های خود را سالیانه چک کنید. دیابت می تواند بر کلیه ها تأثیر بگذارد. آزمایش ادرار و خون سلامت کلیه ها را نشان می دهد .
- هر سال واکسن آنفولانزا و واکسن ذات الریه دریافت کنید. واکسن آنفولانزای سالانه به شما کمک می کند تا سالم بمانید.
- مراقب دندان ها و لثه های خود باشید. دندان ها و لثه های خود را دو بار در سال توسط دندانپزشک چک کنید تا از مشکلات جدی جلوگیری کنید.
- از پوست خود محافظت کنید. پوست خود را تمیز نگه دارید و از نرم کننده های پوست برای خشکی استفاده کنید. مراقب بریدگی ها و کبودی های جزئی باشید تا از عفونت جلوگیری کنید.
- هر روز زمانی را به پاهای خود نگاه کنید اگر نمی توانید از شخص دیگری بخواهید پاهای شما را چک کند. اگر زخم، تاول، شکستگی در پوست، عفونت یا ایجاد پینه دارید، به یک پزشک پا، به نام متخصص پا مراجعه کنید.
- از پزشک خود بخواهید غربالگری سرطان را بر اساس سن، جنسیت و سایر عوامل خطر برای شما انجام دهد .
- در مورد نگرانی هایتان با پزشک خود صحبت کنید. اگر فکر می کنید افسرده هستید، نگران حافظه خود هستید یا هر نگرانی دیگری دارید، با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است راه هایی برای کمک وجود داشته باشد.
محدوده طبیعی سطح قند خون برای سالمندان چه میزان باید باشد؟
محدوده طبیعی سطح قند خون بین 70 تا 130 میلی گرم در دسی لیتر قبل از غذا خوردن است. انجمن دیابت آمریکا توصیه می کند که سطح گلوکز خون سالمندان دو ساعت پس از صرف غذا کمتر از 180 میلی گرم در دسی لیتر باشد.
آیا دیابت نوع 2 قابل درمان است؟
درمان دیابت نوع 2 در سالمندان کاملاً امکان پذیر است، اما نیاز به تغییرات زیادی در شیوه زندگی دارد. اولین مورد این است که سالمندان باید وزن کم کنند، زیرا چربی اضافی نحوه تولید و استفاده بدن ما از انسولین را تغییر می دهد. با یک رژیم غذایی سخت که شامل غذاهای سالم تر است، سالمندان می توانند سطح قند خون خود را بهبود بخشند.
درمان دیابت نوع 2 در سالمندان به میزان زیادی بستگی به مدت زمانی که فرد از دیابت رنج می برد، شدت پیشرفت بیماری و موروثی بودن آن دارد.
بر اساس مطالعه ای که توسط WebMD گزارش شده است، از هر 10 دیابتی 1 نفر با موفقیت توانسته است سطح قند خون خود را به مقدار قبل از دیابت برساند و داروهای دیابت خود را از طریق یک روال سختگیرانه شامل ورزش و رژیم غذایی کم کالری حذف کند.
اما متأسفانه، این برای هر بیمار امکان پذیر نیست. در برخی از سالمندان بیماری دیابت ژنتیکی می باشد در حالی که برخی دیگر هیچ کاری برای جلوگیری از ابتلا به دیابت در مراحل اولیه انجام نداده اند. اما سالمندانی که به دلیل سبک زندگی و انتخاب های غذایی نامناسب به دیابت مبتلا شده اند، هنوز هم می توانند شرایط را تغییر دهند یا حداقل برخی از علائم را کاهش دهند.
درمان دارویی دیابت نوع 2
هنگام استفاده از رژیم پیچیده انسولین در افراد مسن مبتلا به دیابت، باید به خطر هیپوگلیسمی توجه شود. هدف ما در این مقاله بررسی گزینه های درمانی برای افراد مسن مبتلا به دیابت نوع 2 بر اساس دستورالعمل های بین المللی فعلی است.
هر استراتژی درمانی باید با در نظر گرفتن سن، وضعیت سلامت، خود مدیریتی، وضعیت شناختی و تغذیه ای و بیماری های همراه انتخاب شود. به طور کلی، در افراد مسن که در معرض خطر بالاتری برای هیپوگلیسمی هستند، داروهایی با خطر پایین هیپوگلیسمی باید ترجیح داده شوند. علاوه بر این، توصیه میشود که رژیمهای پلیفارماکولوژیک به منظور کاهش اثرات نامطلوب و دستیابی به مناسبترین اهداف گلیسمی، ساده شوند. آخرین اجماع در مورد مدیریت هیپرگلیسمی در دیابت نوع 2 و انجمن اروپایی برای مطالعه دیابتEASD)) توصیه می کند که از داروهایی با مزایای قلبی عروقی ثابت شده در بیماران مبتلا به بیماری قلبی عروقی بالینی استفاده شود. داروهای ضد هیپرگلیسمی که برای بیماران مسن دیابت نوع 2 ایمن و مؤثر در نظر گرفته می شوند را می توان به دو دسته خوراکی و تزریقی تقسیم کرد.
از داروهایی که در درمان دیابت نوع 2 می توان نام برد عبارتند از : متفورمین، تیازولیدین دیون ها، سولفونیل اوره ها مانند گلی بن کلامید، متیگلینیدها و ... که با توجه به سابقه بیمار و بررسی های پزشکی توسط متخصص تجویز می گردد.
نظر خود را بگذارید