دیابت چیست و چرا سالمندان به دیابت مبتلا می شوند؟
دیابت یک بیماری مزمن (طولانی مدت) است که بر نحوه تبدیل غذا به انرژی توسط بدن شما تأثیر می گذارد. بدن شما بیشتر غذایی که می خورید را به قند (گلوکز) تجزیه می کند و آن را در جریان خون آزاد می کند. وقتی قند خون شما بالا می رود، به پانکراس شما سیگنال می دهد که انسولین ترشح کند. انسولین مانند کلیدی عمل می کند که قند خون را برای استفاده به عنوان انرژی وارد سلول های بدن شما می کند.
این بیماری زمانی اتفاق می افتد که بدن انسولین کافی تولید نمی کند یا قادر به استفاده صحیح از انسولین نمی باشد و یا ترکیبی از دو مورد. وقتی انسولین کافی وجود نداشته باشد یا سلولها به انسولین پاسخ ندهند، قند خون بیش از حد در جریان خون شما باقی میماند (هیپرگلیسمی). با گذشت زمان، این امر می تواند باعث مشکلات جدی سلامتی مانند بیماری قلبی، از دست دادن بینایی و بیماری کلیوی شود.
بیماری مزمن دیابت در بین افراد مسن شایع است و علائم آن می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و تقریباً 33 درصد از افراد بالای 65 سال را تحت تأثیر قرار می دهد.
تشخیص زودهنگام دیابت می تواند به جلوگیری از عوارض جدی این بیماری کمک کند.
شایع ترین نوع دیابت در افراد مسن دیابت نوع 2 است. که تقریباً نیمی از افراد 65 ساله یا بالاتر به آن مبتلا هستند. در حالی که این وضعیت در هر سنی جدی است، افراد مسن در معرض خطر بیشتری برای ایجاد عوارض مرتبط با دیابت از جمله هیپوگلیسمی، بیماری قلبی و نارسایی کلیوی هستند. به همین دلیل است که مهم است افراد مسن درباره علائم دیابت اطلاعات کافی داشته باشند.
علائم دیابت در افراد مسن چیست؟
علائم و نشانه های دیابت از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی از افراد علائم خفیفی دارند که متوجه آنها نمی شوند، در حالی که برخی دیگر علائم واضحی دارند. در اینجا 10 علامت هشدار دهنده دیابت را معرفی می کنیم تا آنها را بدانید و مراقب آنها باشید.
- افزایش تشنگی و ادرار:
دیابت باعث تجمع گلوکز اضافی در خون می شود که کلیه هارا بیش از حد تحریک می کند. کلیه ها برای فیلتر کردن این گلوکز مجبور به فعالیت بیشتری هستند تا گلوکز اضافی به ادرار دفع شود و همین سبب خارج شدن مایعات همراه با آن از بدن می شود و همین می تواند سبب ایجاد احساس تشنگی بیشتر نسبت به حالت عادی گردد (پلی دیپسی)، که باعث می شود مایعات بیشتری نوشیده شود و دفعات ادرار بیشتر گردد (پلی ادرار).
- خستگی مفرط:
یکی دیگر از علائم دیابت در افراد مسن، خستگی مفرط است. این به این دلیل است که وقتی سطح قند خون بالا باشد، تبدیل گلوکز به انرژی برای بدن دشوارتر می شود. یکی دیگر از دلایل خستگی می تواند کم آبی ناشی از دیابت باشد.
- زخم هایی که دیرتر بهبود می یابند:
بریدگی ها و کبودی ها در برخی از افراد مسن مبتلا به دیابت با سرعت کمتری نسبت به معمول بهبود می یابند. یکی دیگر از علائم هشدار دهنده ایجاد زخم ها (به ویژه در پاها) و عفونت های پوستی است که به سرعت برطرف نمی شوند. این ممکن است به دلیل اختلال در گردش خون ناشی از بالا بودن گلوکز خون باشد که روند بهبود طبیعی بدن را مختل می کند. زنان مبتلا به دیابت نیز ممکن است عفونت مثانه و عفونت های قارچی واژن را بیشتر تجربه کنند.
- سرگیجه و/یا غش:
افراد مسن مبتلا به دیابت ممکن است وضعیتی به نام هیپوگلیسمی را تجربه کنند، هیپوگلیسمی به سطح قند خون زیر 70 میلی گرم گفته می شود. هنگامی که سطح گلوکز خون کاهش می یابد، می تواند باعث ضعف، سرگیجه، لرزش، گیجی و حتی غش شود. در این زمان می توان با نوشیدن آب میوه یا خوردن قرص گلوکز قند خون را به سرعت بالا آورد.
- سردرد:
مغز ما برای عملکرد صحیح به بطور مداوم به گلوکز نیاز دارد، که با کاهش قند خون و افزایش ناگهانی قند خون مرتبط با دیابت سازگار نیست. و همین باعث می شود تا سردرد یکی از علائم رایج دیابت در افراد مسن گردد.
- احساس سوزن سوزن شدن در دست ها و پاها:
تقریباً نیمی از افراد مبتلا به دیابت آسیب عصبی دارند، به خصوص کسانی که سال ها دیابت داشته اند. نام علمی این علامت نوروپاتی محیطی است که می تواند باعث گزگز، بی حسی، ضعف یا حتی درد در دست و پا شود.
- تاری دید:
سطح بالای گلوکز خون می تواند مایعات را از عدسی چشم بیرون بکشد و تمرکز را برای آنها دشوار کند. هنگامی که این مورد به درستی درمان نشود، سبب ایجاد رگ های خونی جدید در پشت شبکیه می شود و به عروق موجود آسیب می رساند و در نهایت، می تواند منجر به از دست دادن کامل یا جزئی بینایی شود.
- مشکلات لثه:
یکی دیگر از علائم دیابت در افراد مسن، لثه های قرمز، متورم و دردناک است. از آنجایی که دیابت میتواند سیستم ایمنی بدن را به خطر بیندازد، احتمال عفونت در لثهها و استخوانهایی که دندانها را محکم میکنند راافزایش می دهد. برخی از علائم هشداردهنده ای که باید علاوه بر التهاب لثه ها به آنها توجه شود عبارتند از لق شدن دندان ها، زخم ها و کیست های پر از چرک در لثه ها.
- افزایش اشتها:
یکی دیگر از علائم هشداردهنده دیابت در سالمندان گرسنگی بیشتر از حد معمول و علاقه مفرط به غذاها و خوراکی های شیرین است - وضعیتی به نام پلی فاژی. پلی فاژی زمانی اتفاق میافتد که دیابت از رسیدن گلوکز غذایی به سلولهای شما جلوگیری میکند و باعث میشود حتی بعد از خوردن یک وعده غذایی بزرگ احساس گرسنگی کنید. این وضعیت میتواند باعث خوردن بیشتر و افزایش قند خون شود که میل به قند را بیشتر میکند.
- خشکی دهان:
خشکی دهان یکی دیگر از علائم دیابت در افراد مسن است. این احساس ناخوشایند زمانی رخ می دهد که دهان شما قادر به تولید بزاق کافی نباشد که اغلب با لب های خشک و ترک خورده و زبان زبری همراه است. این علامت دیابت ممکن است با نوسانات قند خون ظاهر شود و از بین برود.
نظر خود را بگذارید