world parents day

هپاتیت و مراقبت‌های بهداشتی سالمندان

هپاتیت یک بیماری ویروسی است که در سه نوع B ،A، و C می‌تواند فرد را مبتلا کند. تنها راه تشخیص این بیماری آزمایش خون و بررسی آنزیم‌های کبدی است. نوع C آن از طریق تماس با خون آلوده منتقل می‌شود؛ مانند استفاده از مواد مخدر تزریقی، دریافت خون یا فرآورده‌های خونی آلوده به ویروس، پیوند عضو، خال‌کوبی، سفر به مناطقی که این بیماری در آنجا بسیار شایع است و ... انتقال بیماری از طریق مایعات دیگر بدن مانند بزاق یا شیر مادر و تماس جنسی نیز امکان‌پذیر است، اما احتمال آن بسیار ضعیف‌تر است.

هپاتیت باعث ایجاد التهاب در کبد می‌شود و از آنجائیکه کبد عضوی انعطاف‌پذیر است، ممکن است این اثرگذاری بر کبد در اواخر عمر خود را نشان دهد. در گذشته به دلیل عدم آگاهی کافی و راه‌های انتقال آن سالمندان بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری بودند. این بیماری می‌تواند تا سال‌ها در بدن فرد بدون علامت باقی بماند و به همین سبب بسیاری از ایشان قبل از شروع درمان تسلیم بیماری می‌شوند. این بیماری حتی می‌تواند به یکباره بروز نماید و فرد دچار آسیب جدی کبدی شده باشد.

همانطور که گفته شد هپاتیت دارای سه نوع می‌باشد که نوع C آن شایع‌ترین نوعی است که سالمندان را می‌تواند درگیر نماید (تقریبا 40 درصد افراد بالای 60 سال) یعنی افراد مسن پنج برابر بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. افراد مسن می‌توانند بدون آنکه بدانند به این بیماری آلوده شوند و به همین جهت می‌توانند ناخواسته آن را به دیگران منتقل کنند.

هپاتیت C می‌تواند مشکلات مزمن کبدی ایجاد کند، بنابراین درمان آن ضروری است. 75 تا 85 درصد افرادی که به هپاتیت C مبتلا هستند نوع مزمن و طولانی مدت آن را تجربه می‌کنند. هپاتیت C درمان نشده می‌تواند منجر به سیروز کبدی، سرطان کبد یا نارسایی کبدی شود. اما بین 15 تا 25 درصد افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند بدون درمان ویروس را از بدن خود پاک می‌کنند. علایم هپاتیت می‌تواند به شرح زیر باشد.:

  • درد ناحیه شکم
  • کاهش اشتها
  • خستگی
  • حالت تهوع و استفراغ
  • کاهش وزن
  • علائم زردی در چشم‌ها و روی پوست
  • ادرار تیره و مدفوع روشن
  • رشد سینه در مردان
  • تب خفیف
  • خارش بدن

با توجه به مطالعات گسترده‌ای که درباره این بیماری توسط محققین صورت گرفته است پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای در زمینه کنترل و درمان آن انجام شده است. در صورت تشخیص این بیماری در سالمندان علاوه بر شروع دارو درمانی باید به رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی کافی جهت کنترل وزن بدن و جلوگیری از مصرف چربی و الکل توجه ویژه گردد. با توجه به اینکه مراقبت دائمی از سالمندان مبتلا به هپاتیت کاری سخت و پر مسئولیت می باشد استفاده از اپلیکیشن‌های مراقبت سلامتی مانند TangelaCare می‌تواند به ایشان در زمینه ارائه خدمات مراقبتی روزمره از جمله زمان مصرف دارو، ورزش، درخواست نیروی امدادی و خدماتی و غیره کمک فراوانی نماید.