7 April World Health Day

هفتم آوریل روز جهانی سلامت و مراقبت از سلامتی سالمندان

هفتم آوریل روز جهانی سلامت است. این روز بهانه‌اي است تا یک نگاه اجمالی به روند پیري و وضعیت سلامتی و انواع بیماري‌هاي شایع در دوران پیري داشته باشیم.

با شروع پیري و سالمندي، سلامتی بدن نیز دچار چالش‌هاي متعددي خواهد شد؛ از سفید شدن موها گرفته تا فراموشی. با توجه به اینکه تعداد سالمندان در دنیا روز به روز در حال افزایش است درك چالش‌هاي پیش روي آنها بسیار اهمیت دارد.

با آگاهی از بیماری‌هاي مزمن شایع در دوران سالمندي شاید بتوان اقدامات هوشمندانه‌تري براي مقابله با آنها انجام داد. افراد سالمند معمولا بخاطر دست و پنجه نرم کردن همزمان با چندین بیماري مزمن مجبور به مصرف داروهاي متعدد براي کنترل بیماری‌هاي خود می‌باشند و به همین جهت ممکن است از عوارض جانبی داروها رنج ببرند و دچار بیماري‌هاي دیگر شوند و یا برخی بیماري‌هاي مزمن دیگر ایشان تشدید گردد. بر اساس آمار، 92 درصد از سالمندان حداقل یک بیماري مزمن و 77 درصد حداقل 2 بیماري مزمن دارند. بیماري‌هاي قلبی، سکته، سرطان و دیابت از شایع‌ترین و پرهزینه‌ترین بیماری‌هاي مزمن سلامتی هستند.

بیشترین خطري که سالمندان بالاي 65 سال را تهدید می‌کند، خطر زمین‌خوردگی هرچند ناچیز می‌باشد، زیرا اکثر افراد مسن دچار پوکی استخوان و ضعف عضلانی و آرتروز هستند و یک زمین‌خوردگی هرچند کوچک می‌تواند منجر به آسیب‌دیدگی جدي و یا حتی مرگ شود. با افزایش تحرك و انجام ورزش از طریق شرکت در کلاسهاي ورزشی مناسب براي سالمندان می‌توان به ایشان کمک کرد.

چاقی نیز یک مشکل رو به رشد میان سالمندان می‌باشد که اقداماتی مانند داشتن رژیم غذایی سالم و داشتن تحرك و برنامه ورزشی روزانه و همچنین تحت نظر بودن توسط پزشکان می‌تواند به سالمندان کمک کند تا روند پیري سالم‌تري را تجربه کنند.

از دیگر بیماریهاي سالمندي که جمعیت زیادي در دنیا را درگیر می‌کند، بیماری‌هاي زوال عقل می‌باشد که شایع‌ترین آن بیماري آلزایمر است. در حالیکه هیچ درمانی براي آن نیست و پزشکان تنها می‌توانند روند بیماري را با تجویز برخی داروها کند کنند تا بیماري کنترل و مدیریت شود. با انجام تمرینات ذهنی در طول روز شاید بتوان از این بیماري جلوگیري نمود.

طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، بیش از 15 درصد بزرگسالان بالاي 60 سال از اختلال روانی رنج می‌برند. یک اختلال روانی رایج در میان سالمندان افسردگی است که در هفت درصد از افراد مسن رخ می‌دهد. متأسفانه، این اختلال روانی غالباً تشخیص داده نمی‌شود و تحت درمان قرار نمی‌گیرد. حمایت خانوادگی و تشخیص زودهنگام و تجویز دارو می‌تواند به درمان افسردگی کمک کند.

از دیگر مشکلات پیري مشکل سوتغذیه در سالمندان است، زیرا بسیاري از سالمندانی که خصوصا تنها زندگی می‌کنند به دلیل ناتوانی در تهیه و آماده کردن وعده‌هاي غذایی خود و یا به دلیل کاهش اشتها بخاطر افسردگی و یا حتی فراموش کردن خوردن وعده‌هاي غذایی به دلیل زوال عقل از تغذیه مناسب برخوردار نیستند. در این صورت گرفتن کمک از سایر افراد جهت تهیه غذا و گنجاندن مواد غذایی سالم در سبد تغذیه ایشان بسیار کمک‌کننده خواهد بود.

اختلالات حسی مانند کاهش قدرت بینایی و شنوایی نیز در بین سالمندان بسیار شایع می‌باشد که خوشبختانه به راحتی توسط عینک و سمعک قابل درمان هستند.

مشکل دیگري که اغلب سالمندان با آن درگیر هستند بیماري‌هاي دهان و دندان می‌باشد که متاسفانه بخاطر هزینه‌هاي درمانی بالاي آن بسیاري از سالمندان از آن چشم‌پوشی می‌کنند که باعث ایجاد مشکلات بلع غذا می‌شود. اغلب سالمندان بالاي 65 سال نیاز به دندان مصنوعی دارند که دولت ها باید تصمیماتی در رابطه با حل این مسأله اتخاذ نمایند؛ مانند تشکیل بیمه دندانپزشکی بعد از بازنشستگی. با انجام معاینات منظم دندانپزشکی می توان این شرایط را کنترل کرد.

بی‌اختیاري و یبوست هر دو در دوران پیري شایع هستند و می‌توانند کیفیت زندگی سالمندان را متاثر کنند. براي جلوگیري از آن افراد مسن باید از رژیم غذایی سالم و برنامه ورزشي منظم برخوردار باشند تا ضمن حفظ وزن سالم از يبوست و يا بي‌اختياري جلوگيري نمايند.