روز جهانی سرطان ریه
سرطان ریه نوعی از سرطان است که سلولهای ریوی را درگیر میکند و هنگامی اتفاق میافتد که سلولهای ریه جهش مییابند و رشدی غیر طبیعی دارند. سلولها به طور غیرقابل کنترل رشد میکنند و با هم جمع میشوند و تومور تشکیل میدهند. برخلاف سلولهای طبیعی، سلولهای سرطانی بدون نظم و کنترل رشد میکنند و باعث از بین رفتن بافت سالم ریه در اطراف آنها میشوند. به این نوع تومورها تومورهای بدخیم گفته میشود. وقتی سلولهای سرطانی گسترش مییابند، از عملکرد صحیح اعضای بدن جلوگیری میکنند.
سلولهای ریه غالباً وقتی تغییر میکنند که در معرض مواد شیمیایی خطرناکی که تنفس میکنیم قرار گیرند.
دو نوع اصلی سرطان ریه وجود دارد، سرطان ریه سلول کوچک و سرطان ریه سلول غیر کوچک. این نامگذاری به دلیل شکل و اندازه سلولهایی است که زیر میکروسکوپ مشاهده و تشخیص داده شدهاند که سرطان ریه سلول غیر کوچک شایعتر است. اما سرطان ریه سلول کوچک اغلب با استعمال سیگار ارتباط دارد و معمولا به شیمی درمانی پاسخ مثبت میدهد.
متاسفانه غالبا زمانی علائم سرطان ریه ظاهر میشوند که سرطان به سایر قسمتهای بدن سرایت کرده باشد. بنابراین درمان در این مرحله، بسیار دشوار میشود. سرطان ریه دومین سرطان شایع میان مردان و زنان است. به طور کلی، خطر سرطان در طول زندگی مردان 44٪ و در زنان 38٪ است.
چرا تومورهای بدخیم خطرناک هستند؟
- زیرا تومورهای بدخیم رشد غیرقابل کنترلی دارند
- رشد سریع سلولهای سرطانی باعث ایجاد اختلال در روند کار طبیعی اندامها میکنند
- به علت بزرگ شدن غیر معمول تومور اغلب راه هوایی اصلی مسدود میگردد، به طوری که بخشی از ریه برای تنفس قابل استفاده نخواهد بود یا ممکن است به دلیل انسداد، در آن محل عفونت ایجاد شود.
- تومورهای سرطانی قابلیت این را دارند که در نقاط دیگر بدن گسترش یابند. گاهی سلولهای تومور سرطانی میریزد. این سلولها میتوانند از طریق خون یا مایع طبیعی اطراف بافت ریه به نام لنف به سایر قسمتهای بدن منتقل شوند و در مکان جدید رشد غیرقابل کنترل را شروع کنند و بدینگونه سلولهای سرطانی در بدن گسترش یابد.
- گاهی نیز انواع دیگر سرطان به ریهها سرایت میکند. در این حالت اگرچه سرطان در ریههای شما است، اما این نوع تومور به عنوان سرطان ریه در نظر گرفته نمیشود.
سرطان ریه در افراد مسن
طبق مطالعاتی که انجام شده است سالمندان با سرطان ریه نسبت به جوانان مبتلا به این سرطان آمار مرگ و میر بیشتری داشتهاند و میزان پاسخ مثبت به شیمی درمانی در بیماران مسن کمتر و میزان کم خونی در مقایسه با بیماران جوانتر بیشتر بود.
بروز سرطان ریه با افزایش سن افزایش مییابد و 60٪ بیماران بالای 65 سال هستند. زیرا با افزایش سن تغییرات مولکولی و روند ترمیم آنها و DNA کاهش مییابد. با افزایش جمعیت سالمندان در جهان، سرطان ریه امروزه و در آینده به عنوان یک موضوع مهم بهداشت عمومی درآمده است.
عوارض سرطان ریه
- تنگی نفس
- سرفه همراه با خون
- درد
- وجود مایعات در قفسه سینه
- متاستاز
روشهای پیشگیری
- سیگار نکشید و آن را ترک کنید واگر هرگز سیگار نکشیدید، شروع نکنید.
- از دود سیگار اجتناب کنید.
- خانه خود را از نظر رادون آزمایش کنید.
- از مواد سرطانزا در محل کار خود دوری کنید.
- رژیم غذایی پر از میوه و سبزیجات داشته باشید.
- بیشتر روزهای هفته ورزش کنید.
نظر خود را بگذارید