ارتباط مراقبتهای سلامت سالمندان و شبکههای اجتماعی
بر اساس تحقیقات انجام شده بر روی سلامت روان گروهی از سالمندان محققین به این نتیجه رسیده اند که ارتباط مستقیمی بین میزان گستردگی ارتباط اجتماعی سالمندان و سلامت روان آنها وجود دارد. بر این اساس هرچه شبکه ارتباطی افراد مسن با همسالان و دوستان و اقوامشان گستردهتر و بیشتر باشد، میزان رضایت ایشان از زندگی بیشتر خواهد بود. خصوصا اگر تعداد افراد خانواده در این شبکه اجتماعی بیشتر باشد میزان رضایت از زندگی به مراتب بالاتر خواهد رفت. افراد خانواده و دوستان منبع پشتیبانی از سالمندان میباشند. محققین دریافتهاند که هرچه تعداد افرادی که در شبکه اجتماعی سالمندان هستند بیشتر باشد ایشان کمتر احساس تنهایی، افسردگی و اضطراب میکنند و سالمندانی که با تعداد بیشتری از افراد ارتباط دارند احساس خوشحالی بیشتری را در دوران سالمندی تجربه میکنند. برخلاف نظر عموم مردم مبنی بر این که شبکههای اجتماعی در میان افراد مسن محبوب نیستند، سالمندان بیشتر از هر گروه سنی به شبکههای اجتماعی نزدیک شدهاند و همین ثابت میکند که این فناوری تاثیرات زیادی بر نحوه و کیفیت زندگی ایشان دارد.
شبکههای اجتماعی چگونه بر زندگی سالمندان تاثیر میگذارد؟
- باعث بهبود سلامت روان میگردد
- خرید و راههای تهیه مایحتاج آسانتر میشود
- باعث به روز شدن با دوستان و افراد خانواده میشود
- از مزایای با اهمیت دیگر آشنایی و استفاده از اپلیکیشنهای مفید برای سالمندان میباشد
همان قدر که سلامت جسمانی دارای اهمیت میباشد، سلامت روح و روان نیز مهم است. مطالعات نشان میدهند که هرچه افراد مسن از شبکههای اجتماعی بیشتر بهره ببرند، به جنبههای مهمتری از وجود خود پی میبرند، زیرا بیشتر درگیر فعالیتهای خودآموزی و فراگیری موضوعات جدید میشوند و زمان کمتری صرف فکر کردن به مسایل بی اهمیت میکنند و در نتیجه اضطراب و افسردگی کمتری را تجربه مینمایند. علاوه بر این، آنها بیشتر از آخرین اخبار و فناوریها باخبر میشوند. برخی گزارشات نیز حاکی از این است که سالمندانی که از سایتهای اجتماعی استفاده میکنند در مقایسه با کسانی که استفاده نمیکنند فشار خون و قند خون کنترل شدهتری دارند.
خرید کردن یکی از راههایی است که هر فردی را بدون توجه به سن و سال میتواند خوشحال کند. اما همین سرگرمی جذاب میتواند برای افراد مسن یک چالش بزرگ ایجاد کند زیرا بسیاری از سالمندان به دلیل ضعف و یا ناتوانی در حرکت ممکن است که نتوانند به راحتی از خانه خارج شوند و به فروشگاهها سر بزنند تا نیازهای خود را تهیه کنند. اما این روزها خریدهای آنلاین کارها را بسیار ساده کرده خصوصا برای افراد مسن. آنها فقط با یک کلیک ساده قادر خواهند بود بدون نیاز به خروج از منزل مایحتاج خود را به راحتی تهیه و درب منزل دریافت نمایند.
معمولا افراد مسن چون اوقات فراغت بیشتری دارند ممکن است بیشتر دچار افسردگی و احساس تنهایی شوند. به همین جهت رسانههای اجتماعی حس ارتباط با دوستان و خانواده را میتواند در ایشان ایجاد میکند و بیشتر میتوانند با فرزندان و نوههای خود ارتباط برقرار کنند، هرچند که از آنها دور باشند و در کنارشان نباشند. این موضوع حتی برای افرادی که فرزندانشان در کشوری دیگر زندگی میکنند بیشتر دارای اهمیت میباشد. بسیاری از سالمندان با ایجاد گروههایی در شبکههای اجتماعی میتوانند با تمام عزیزان خود در تماس باشند.
در عصر حاضر اپلیکیشنهای بسیاری وجود دارند که رنج وسیعی از احتیاجات سالمندان را پوشش میدهند. مانند اپلیکیشنهای پزشکی و دارویی، اپلیکیشنهای بازیهای فکری جهت جلوگیری از آلزایمر، اپلیکیشنهای حرکتی جهت ایجاد تحرک در افراد مسن با توجه به سن و محدودیتهای حرکتی برای ممانعت از ایجاد بیماریهای ناشی از عدم تحرک.
معایب شبکههای اجتماعی
- با وجود مزایای زیادی که شبکههای اجتماعی دارند اما استفاده بیش از حد و بی رویه از سایتها و رسانههای اجتماعی توسط سالمندان باعث ایجاد حواس پرتی و اختلال حافظه در ایشان نیز میشود. زیرا اگر ایشان بیش از حد در اکانت و گوشی خود بسر ببرند از دنیای اطراف خود غافل میشوند؛ زیرا حافظه دارای دو مولفه است یکی توجهی که به یادگیری کمک میکند و دیگری توجهی که به بیرون آوردن آنها از حافظه در مواقع لازم کمک میکند.
- از معایب قابل توجه دیگر استفاده از اینترنت، فیشینگ و کلاهبرداریهای اینترنتی است که بسیاری از سالمندان ممکن است به دلیل عدم آگاهی کافی گرفتار آنها شوند، که برای جلوگیری از آن باید حتما به سالمندان آموزشهای لازم را داد و ایشان را مطلع نمود.
- موضوع دیگری که باید به آن توجه نمود این است که استفاده بیرویه از شبکههای اجتماعی باعث ایجاد اعتیاد میشود که همین موجب کم رنگ شدن ارتباطات افراد با یکدیگر در دنیای واقعی میشود. در واقع مهمترین چیز ایجاد تعادل و توازن بین دنیای مجازی و دنیای واقعی است.
نظر خود را بگذارید